torstai 28. helmikuuta 2013

Mikä ihmeen koetalo(tontti)?

Moni varmasti ihmettelee ensimmäisessä kirjoituksessa mainittua koetaloa. Meidän tontti on siis kaavaan merkitty koetalotontti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että meidän ei tarvitse liittyä kaavassa määrätysti kaukolämpöverkkoon. Siinä se sitten käytännössä olikin, siis se koetalotontin idea.

Muita määräyksiä ja rakennustapaohjeita meidän on kuitenkin noudatettava samalla tavalla kuin muidenkin. Mittauksia on tehtävä talossa jonkun verran ja luovutettava tiedot kaupungin määrälle taholle tutkimuskäyttöön. Ei ole mitään velvoitetta jälkeenpäin lähteä muuttamaan talon lämmitysjärjestelmää kaukolämpöön tai mihinkään muuhunkaan vaikka suunniteltu järjestelmä ei olisikaan parempi kuin kaavaan määrätty kaukolämpö.

Mutta miksi emme sitten halua liittyä kaukolämpöön? Siihen on montakin syytä.

Yksi ahdistava asia siinä ainakin on monopoli. Kerran liityt ja maksat liittymämaksut, tämän jälkeen voi vain odotella niitä kirjeitä että koska hinta nousee taas xx % taas jälleen kerran etkä voi vaikuttaa itse mitenkään tuohon. Sähkön ja puun hintaan voi vielä itse hieman vaikuttaa kilpailuttamalla.

Toinen huono asia kaukolämmön osalta energiatehokkaissa taloissa on, että pihistelyä ei ole tehty kannattavaksi hinnoittelumallin takia; ainakaan meidän kaukolämpöverkossa. Kiinteä vuosimaksu jonka päälle tulee varsinainen tehomaksu. Joissain tapauksissa tuo voi olla hyvinkin nuo maksut n. 50/50 suhteessa toisiinsa.

Esimerkiksi kiinteä osuus n. 600e / vuosi ja tehomaksu ~10900kWh:n osalta (n. 55e/MWh) => 600e / vuosi. Kulut ovat yhtä suuret ja energian yksikköhinnaksi tulee n. 11snt/kWh. Mitä enemmän kulutat lämpöä, sitä pienemmäksi yksikköhinta tippuu. Eli sulatettu etupiha on ihan ok kun ei hirveästi tuo lisäkustannuksia (15000kWh -> 9.5snt/kWh => yhteensä 1425e / vuosi).

Ehkä tulevaisuudessa heräävät tuohon kun passiivi-/nollaenergiatalojen ei vain kannata millään tavalla liittyä kaukolämpöön. Varsinkaan kun lain mukaan ei tarvitse edes liittyä kaukolämpöön jos talon vertailulämpöhäviö on pienempi kuin 60% (U-arvo < 0.102) tämän hetken minimi U-arvo 0.17:sta.

Käytön kannalta meidän tuleviin lämmitysratkaisuihin ei pitäisi tarvita puuttua millään tavalla vaan älyn on tarkoitus hoitaa ohjaus itsenäisesti kuten kaukolämmössäkin.

Hyviä asioita meidän tulevassa järjestelmässä on sen monipuolisuus. Ei olla ns. yhden kortin varassa vaan useampi järjestelmä tukee toisiansa. Voimme vaikuttaa itse käyttökuluihin, sillä mitä energiamuotoa milloinkin käytämme. Uuden spottisähkötariffin (tuntihintainen pörssisähkö) mukaan talon älykäs ohjaaminen vaikuttaa jo suurelta osalta ostoenergian hintaan.

Aurinkosähköpaneelit tulevat mahdollisesti kanssa katolle jollakin aikavälillä kun sähkön myyminen verkkoon päin on mahdollista. Ei tarvita silloin mitään akkuvarastoja ja tekee näin ollen hankinnan kannattavammaksi.
 
Osittain myös puulla lämpiävä talo (kiuas ja takka + aktiivipiippu) voidaan mielipiteestä riippuen laskea huonoksi puoleksi kun pitää nähdä vaivaa puiden hankkimisen/varastoimisen kanssa. Tämä mahdollistaa kuitenkin samalla todella edullisen energian. Sillä aktiivipiipun ansiosta puusta saatava kokonaishyötysuhde on korkeampi. Normaalisti hormiin hukkaan menevästä energiasta noin 40% voidaan sitoa energiavaraajaan. Tarkoittaa karkeasti jos takan kokonaishyötysuhde aktiivipiipulla nousee 75%->85% ja kiukaan 60%->76%.


Tässä pintaraapaisuna hieman mitä on tulossa. Tarkempia selostuksia tulossa myöhemmin talotekniikasta kun saadaan muita suunnitelmia alta.


Joni

2 kommenttia:

  1. Hei Joni (ja Maria-kanssarakentaja myös)! Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Aloittelemme nyt huhtikuussa 2013 omakotitalon rakentamisen Ouluun uudelle asuinalueelle, Kivikkokankaalle. Pitkään mietimme mieheni kanssa muita ratkaisuja kuin kaukolämpö, ja juuri näistä syistä mitä mainitset, mm. monopoli, lämmitysenergian hintaan vaikuttamisen mahdottomuus, muiden armoilla oleminen. Kaukolämpöön on myös kannattamatonta liittää muita lämmitysjärjestelmiä, joten sitten todella olemme kaukolämmön "orjia" - sillä loppujen lopuksi, kaukolämpöön me päädyimme. Kaikkine maksuineenkin kaukolämpö on todella kilpailukykyinen hinnaltaan, Oulussa on vieläpä yksi Suomen edullisimmista kaukolämmöistä (ainakin vielä...). Ja perustamiskustannuksiltaan myöskin suhteellisen edullinen. Rakensimme talon aiemminkin, 2004, ja nyt jo rakennamme uutta, joten mieheni mielestä meidän ei kannata ostaa mitään millä on pitkä takaisinmaksuaika, minä kun saatan taas 7 vuoden kuluttua olla uutta taloa rakentamassa :-)
    Jään seuraamaan mielenkiinnolla projektianne, samassa veneessä täällä soudetaan!
    t. Teea (hemmahosoja -blogista)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      en pidä kaukolämpöä lainkaan huonona sen tekniikan osalta. Ainoastaan vahva monopoli siinä häiritsee. Meidän on tarkoitus tehdä taloa itselle ja luultavasti asutaan siinä pitkään, siltä pohjalta sitä ainakin lähdetään tekemään. Toki tekniikan suhteen on syytä miettiä tarkkaan mikä on järkevä kombinaatio investoinnin kannalta ja mikä ei. Jos vain valitsee "parhaat" päältä ajattelematta niin varmasti tulee iso hintalappu ja takaisinmaksuaika venyy mahdottomuuksiin.

      Meillä tosiaan tullaan testaamaan uusia laitteistoja joka mahdollistaa tämän kattavamman paletin valitsemisen. Nämä valinnat eivät olisi olleet järkeviä jos olisi pitänyt vielä liittyä lisäksi kaukolämpöön.

      Poista